Nightwish Биография

 

1996 - Имало едно време...

През Юли 1996. Пред един лагерен огън на остров в средата на езерото Pyhäjärvi, град Kitee. В полунощ се случи нещо, което ще има дълготрайни последствия. Tuomas получава идеята за соло проект, който ще има за цел изпълнението на атмосферна музика в зависимост от настроението "mood music".

Идеята бързо се доразвива: звукът ще съдържа акустични китари, флейти, пияно - женски вокал. Китариста Erno "Emppu" Vuorinen и вокалистката Tarja Turunen скоро след това се присъединяват към проекта.

 

1997 - Договор за запис

Само за няколко месеца идеята на Holopainen започва да придобива форма, като в началото на 1997 са записани първите демо записи на Nightwish. Мненията на повечето хора, които чуват демото са изключително положителни.

Скоро след това в музиката им придобива ново звучене: Vuorinen заменя акустичната китара с електрическа, като също така към групата се присъединява и барабаниста Jukka Nevalainen. Няколко седмици след това бандата записва и първото си студийно демо през Април, което включва седем нови песни.

Песните привличат вниманието на звукозаписната компания Spinefarm Records и след това тя предлага договор на групата. През лятото Nightwish записват 4 нови песни и след това техният дебютен албум Angels Fall First излиза пред Ноември същата година. Албумът достига да номер 31 във Финландските класации, докато сингълът "The Carpenter" достига до топ десет.

Като завършек на годината, Nightwish изпълняват първия си самостоятелен концерт в новогодишната нощ. На събитието в Huvikeskus, Kitee присъстват повече от 400 човека, което надминава всички очаквания на бандата.

 

1998 - Професионално израстване

След тяхното дебютно live изпълнени, Nightwish свирят на живо само на още няколко места, тъй като военна служба и задължения в обучението възпрепятстват планирането на по-мащабно турне. На тяхното второ живо изпълнение, групата се качва на сцената в Lepakko, Helsinki, като всички са изключително притеснени от това участие: Turunen изригва в сълзи на сцената, а Тuomas почти не припада от превъзбуда. Въпреки това изпълнението на групата е безупречно и прието много добре от публиката.

През лятото към Nightwish се присъединява и постоянен басист, на име Sami Vänskä. Това лято групата прекарва в композиране на нов материал, като бандата влиза в студио в началото на Август. Албумът Oceanborn, който е значително по-силен и професионално звучащ от първият им албум, излиза на пазара на 7-ви Декември. Oceanborn си издига до пето място във Финландските класации. Успехът на албума изненадва всички, въпреки, че сингълът  "Sacrament of Wilderness" е вече покорил сингъл класациите.

 

1999 - Здравей свят!

Oceanborn започва да се разпространява на международния пазар през пролетта на тази година, като появата му е подсилена и от новия сингъл "Sleeping Sun", който само за няколко седмици достига продажби от над 15,000 копия в Германия.

Когато момчетата приключват с военната си служба, Nightwish започват по-големи турнета, като още от началото те започват с участия във всички големи фестивали във Финландия.

Сезонът на фестивалите завършва успешно, като в същото време албумът Oceanborn и сингъла "Sacrament of Wilderness" са сертифицирани за Златни. Малко след това, Nightwish се отправят към своето първо европейски турне, като поддържаща група на Rage, за период от 4 седмици през Ноември и Декември.

 

2000 - Първото световно турнеr

Новата година започва с натоварен график за Nightwish, тъй като те започват записите по техния трети студиен албум, през първите седмици на Януари. Бандата взема участие в конкурса Евровизия, като печели любовта на публиката, но журито, отговорно за финалното решение не желае Nightwish да представлява Финландия.

Албумът Wishmaster излиза в средата на Май, като бандата отпразнува това с концерт в Kitee Icehall. Албумът бързо достига да номер едно във Финландските класации, като остава на тази позиция за цели три седмици и получава статут на Златен запис. В началото на лятото Wishmaster излиза и на международния пазар, като албумът получава награди за албум на месеца от няколко списания, главно в Германия.

Подкрепени от успеха на албума Wishmaster, Nightwish се отправят към първото си световно турне, като през летните месеци бандата свири пред публика в Бразилия, Чили, Аржентина, Панама и Мексико. През есента, Nightwish правят първото си Европейско турне, а в края на Ноември летят да Северна Америка, където имат два концерта в Монреал.

Като завършек на годината, Nightwish правят концерт в Tampere, който е записан за издаване на DVD.

 

2001 - От криза, към нови висоти

Няма почивка за Nightwish, тъй като бандата веднага влиза в студиото, след края на турнето си във Финландия. EP албумът "Over the Hills and Far Away" излиза пред Юни и остава в класациите, почти година. Концертът записан в Pakkahuone излиза през Април под името From Wishes to Eternity — Live.

Nightwish правят своя последен концерт за годината в Nivala в средата на Септември — и за малко това са е техният последен, тъй като Vänskä (бас китара) започва да губи интерес в групата, Turunen започва да прекарва все по-малко време с другите музиканти, като заедно с това излизат и други проблеми. След приключването на турнето, Holopainen заявява, че историята на Nightwish е най-вероятно към своя край.

Изкачвайки пустошта на Lapland, през есента, водещият мозък в групата променя своето мнение: Nightwish ще продължат със своята кариера, но само след като бъдат направени няколко промени. Ewo Pohjola от Spinefarm Records става мениджър на групата, King Foo Entertainment започва да се занимава с турнетата и Vänskä се заменя от бас китариста и вокалист Marco Hietala.

 

2002 - Златни албуми и разпродадени турнета

Nightwish бързо отново набират сила, докато записван албума Century Child през Януари. Сингърът "Ever Dream" излиза в началото на месец Май и само за два дена получава златен статус във Финландия. След три седмици албумът, Century Child се справя дори още по-добре, като получава златен статус само за два часа. В Германия албумът достига до пета позиция в официалните класации.

Турнето в Южна Америка в края на Юли се оказва изключително успешно, като много от участията на групата са тотално разпродадени, след това успешното турне продължава в Южна Корея, Русия и в цяла Европа.

В края на годината Nightwish решават да си починат за малко, но музикантите продължават да се занимават със своите странични проекти, като Sethian, For My Pain, Trio Niskalaukaus, Altarian и Tarot.

 

2003 - Концерти, DVD и работа в студиото

Nightwish започва годината с изпълнения в Германия на König-Pilsener Арена, Oberhausen и Zenith, Мюнхен. Бандата има участия на големи Европейски фестивали, като Bloodstock (UK), Lowlands (NL), и M'era Luna (GER). Също така успяват да достигнат места като Ню Йорк, Атланта и Мексико Сити.

В началото на Октомври бандата издава документално DVD с името End of Innocence, а през последните месеци на годината, бандата започва работа по записите на петия си студиен албум.

 

2004 - Най-популярната банда в Европа

Началото на 2004 минава изключително бързо в студиото и в началото на Юни излиза албумът Once; едночасов епичен музикален шедьовър, който внася нови елементи в звученето на групата. Британски гений Pip Williams създава величествени оркестрални аранжименти, а Американския музикант John Two-Hawks се изявява в песента  "Creek Mary's Blood".

Албумът Once се изкачва до първите позиции в класациите на Финландия, Германия, Норвегия, Унгария и Гърция, и става най-успешния летен албум в Европа. Първият сингъл е "Nemo", последван от "Wish I Had an Angel", "Kuolema tekee taiteilijan", и "The Siren".

Световното турне в подкрепа на албума "Once" започва от Kitee Ice Hal в края на Май и отвежда Nightwish на дълго пътешествие в САЩ, Южна Америка и Европа.

 

2005 - Край на турне, и край на една ера

Докато турнето "Once" обикаля из Европа през Февруари, Holopainen и Hietala отлитат за кратко до Финландия, за да получат 5 награди на престижните Emma Gala награди. Европейската част от турнето завършва изключително добре, като бандата изнася концерт в Щутгарт, Германия, пред публика от 10 000 фенове.

По време на натовареното лято, Nightwish свирят до величия като Iron Maiden и Mötley Crüe. През Септември излиза компилацията с най-добрите песни на групата, наречена Highest Hopes: The Best of Nightwish.

Края на турнето "Once" е белязан от напълно разпродадения концерт в Hartwall Arena, Хелзинки, където пред почти 12 000 фена пълнят залата. Този последен концерт от турнето е записан, за да бъде издаден в предстоящото live DVD End of an Era.

Турнето " Once" се състоеше от над 130 концерта, които дадоха възможност на феновете в Австрия, Колумбия, Полша, Португалия, Гърция, да видят бандата за първи път. След турнето албумът Once вече има продадени над 1 000 000.

Въпреки това, годината не беше приключила. Веднага след последния концерт, Tarja Turunen получава отворено писмо, подписано от останалите членове на групата. Тяхното съобщени е ясно: Holopainen, Nevalainen, Vuorinen, и Hietala са решили да продължат Nightwish без Turunen. Турнето "Once" е показало на останалите членове на групата, че по-нататачна колаборация с Turunen и нейният съпруг, и мениджър Marcelo Cabuli е невъзможна.

 

2006 - Нови планове

След като фурора от напускането на Turunen затихва, Nightwish обявяват търсенето на нова вокалистка. В началото на лятото излиза DVD-то End of an Era, заедно с биография, написана от Mape Ollila, която получава името Once upon A Nightwish.

Музикантите прекарват лятото във Финландската провинция, работейки над аранжиментите на песните от предстоящия им албум, като записите започват през Септември.

 

2007 - Нова вокалистка

Nightwish получават над 2 000 демота на потенциални кандидатки за вокалистка. Задачата изглежда трудна, но бавно списъкът с кандидатки се пресява. След дълги размишления, бандата избира Anette Olzon от Швеция за тяхна нова вокалистка. Записите на Dark Passion Play продължават в студиото Abbey Road в Лондон и във at Finnvox, Финландия.

В края на Май всичко е разкрито, когато, Nightwish обявяват името на новата вокалистка и излизането на първия сингъл "Eva", който е част от предстоящият албум. Преди излизането на Dark Passion Play, излиза и още един сингъл, който се казва "Amaranth". През Септември месец, когато излиза албума, той успява да продаде 50 000 копия само за един ден във Финландия.

Така, както Once внася нови звучения в музиката на бандата, така и Dark Passion Play представя някои нови насоки в музикално отношение: "Master Passion Greed" е може би най-тежката песен, която бандата е записвала до момента, докато "Last of the Wilds" в която взима участие и Troy Donockley, притежава Шотландско звучене.

Турнето "Dark Passion Play" започва с три тайни загряващи концерта, като групата се представя в предварителните реклами с фалшиво име, след това през есента бандата започва обширно турне в САЩ и Скандинавия. Групата заснема и ново видео за песента "The Islander" в Лапландия, което се оказва изключително успешно.

 

2008 - На пътя

Интензивното турне "Dark Passion Play" продължава още от първия ден на годината с концерт в Хелзинки  и отвежда групата по целия свят - от Австралия, до далечния изток, от Южна до Северна Америка и из цяла Европа. В края на годината групата получава заслужена почивка.

 

2009 - Край на турнето, подготовка за новия албум

Турнето "Dark Passion Play" продължава през Март, като също така излиза и новото live EP "Made in Hong Kong (and in Various Other Places)". Концертите в Европа стават все по-големи и по-големиc - Nightwish излизат на сцени като в Ahoy, Rotterdam и Zenith, Париж.

След турнето в САЩ през пролетта и няколко Европейски фестивала през лятото, турнето "Dark Passion Play" (което допринесе за участието в над 200 концерта) завърши с напълно разпродаден последен концерт в Hartwall Arena в Хелзинки. След края на турнето, групата се оттегля, да са започне подготовката за следващият си студиен албум.

 

2010 - Подготовка

Първите месеци на годината са прекарани в писане на музика, текстове, като още през Април Holopainen е готов за записите на ново демо, на предстоящия албум Imaginarium. През горещото лято, Nightwish организират свой собствен летен лагер, близо до Kitee, където репетират и аранжират материалите за Imaginarium, процес, който отнема няколко месеца.

Реалните записи започват през Октомври в студио Petrax във Финландия. Записите на барабаните, китарите и бас китарите за завършени до края на годината.

 

2011 - Албум и Филм

February starts with a blast, as Holopainen makes the following statement: "We're recording a concept album, where the moods in the songs vary even more radically than ever before. Our amusement park and its surreal, Burton/Gaiman/Dali-type rides are almost ready."

After a bit over a week, the band reveal a closely-guarded secret. As the press release read: "In all silence, along with their forthcoming album, Nightwish have also been working on a movie. Imaginarium is a musical fantasy based on the album of the same name and its 13 songs."

The double nature of Imaginarium had been conceived already years earlier, as Holopainen had presented Stobe Harju — the director of "The Islander" video — with the idea of shooting 13 music videos for the album. As the director suggested they'd add some dialogue between the songs, the final idea was crystallized: Imaginarium would be a full-length movie that carries a story.

The recordings of Imaginarium continued during the first part of the year in Helsinki and London, and once again, Nightwish trusted Pip Williams with the orchestral and choral arrangements. This time there would also to be a children's choir on the album, among other new things. After Anette Olzon had recorded her vocal parts in April, Mikko Karmila could start with the final mix.

In late summer, Nightwish refine the spelling of the title to Imaginaerum and announce that the new album will be released in Finland in late November. The single "Storytime" is released as a taster for the 75-minute roller coaster ride.

In mid-September, Nightwish fly to a Montreal movie studio, where the Imaginaerum movie, to be released in spring 2012, is being filmed. The musicians' parts are immortalized during an intensive week.

At the same time, the band announce their forthcoming gigs in Europe, while the details of the Finnish tour are revealed in late October. The world tour will kick off from Los Angeles on January 21, 2012.

The last weeks of 2011 will be interesting indeed, as the next year should become the most eventful and exciting in the history of Nightwish...

 

2012 - Фантастични концерти, непредвидени промени, премиера на филм

Having intensively rehearsed their new songs at Nosturi, Helsinki, during early January, Nightwish put their new set to test on a "secret" warm-up gig at Key Club, Los Angeles, on January 19, billed as "Rubber Band of Wolves". The first actual concert of the Imaginaerum World Tour follows two days later at the famous Gibson Amphitheater.

The spring sees the band play Finnish, Ukrainian, Russian, and Continental European arenas, where thousands and thousands of fans get to marvel at the massive Nightwish show, complete with big video screens and spectacular pyrotechnics. Legendary venues include the Hanns-Martin-Schleyer-Halle in Stuttgart, Germany, and Hallenstadion in Zürich, Switzerland, both boasting a capacity of over 10,000.

After the festival season, including appearances at Masters of Rock, Nova Rock, Download, and Ruisrock festivals, Nightwish embark on a North American tour, unaware that this leg of the tour will become one of their most memorable treks ever.

The unexpected chain of events begins in late September, as vocalist Anette Olzon falls sick and is rushed to hospital just before the concert in Denver, CO. As Nightwish do not want to disappoint the fans that have already filled the venue, after a quick counsel, they decide to take the stage after all, performing the songs with the help of Elize Ryd and Alissa White-Gluzin of the support band Kamelot.

Olzon returns to front the band for one more performance, but nothing can prevent the ending of a chapter in the story of Nightwish. After the concert in Salt Lake City on September 29, Olzon and the band part ways.

The situation is challenging to say the least, as Nightwish’s professional ethic does not let them cancel the remaining eleven concerts of the important US tour. The band immediately contact their old friend Floor Jansen, who had proven her vocal skills in the Dutch band After Forever. The timetable seems nearly impossible, but against all odds, Nightwish take the stage in Seattle on October 1st with Floor Jansen as their singer. Having rehearsed the vocal parts during the intercontinental flight, Jansen tackles the formidable challenge amazingly well, and the band get to sigh in relief. The tour can go on, and what's even better, Jansen, whose skillful vocals and dedicated stage presence are immediately recognized, receives a great welcome by the fans on the West Coast, in Florida, and elsewhere in the US.

The Imaginaerum World Tour continues in early November in the UK. The band then rush home in anticipation of the eagerly-awaited world premiere of the movie "Imaginaerum by Nightwish" at the Hartwall Arena, Helsinki, on November 10, where Nightwish play to a sold-out arena. The successful event leaves everyone with warm memories. The Imaginaerum wine is also launched, and the soundtrack "Nightwish - Imaginaerum - The Score" is released.

There's still work to be done before the Christmas, however, as Imaginaerum World Tour continues to South America, where the band play ten concerts. The famously passionate and hot-blooded Latin fans give the new front woman a vibrant welcome. The eventful year culminates in two memorable performances in Buenos Aires. Afterwards, they let out a big sigh of relief that could almost be heard in Finland, too.

 

2013 - Престижни награди, документален филм, Live албум, подготовка за нов албум

Nightwish begin 2013 with a bang, as the band hop on a plane immediately after the New Year celebrations to tour Australia and New Zealand, exchanging the Finnish winter for the record heat wave of Australia.

While the spring is quiet on the live front, there's laurels to be collected: in the Finnish Emma Awards in March, Nightwish win the categories "Metal Album of the Year" and "Band of the Year". The movie "Imaginaerum by Nightwish" is also released in April in numerous formats.

The band hit the road again in May, playing four concerts in Japan. A Nightwish exhibition is opened in Kitee, Finland, where guests of the local history museum get to see artifacts connected to the band's history.

The second festival season of The Imaginaerum World Tour starts at Sauna Open Air in Tampere, Finland, and the highlights of the summer include Ilosaarirock in Joensuu, a "home festival" for the band, where they play in front of 25,000 people, Byblos in Lebanon, and Midnattsrocken in Lakselv, northern Norway.

There's excitement in the Nightwish camp in early August, as the concert at Wacken Open Air will be shot for the forthcoming live release. Over 80,000 fans witness a spectacular performance in northern Germany. A week later, the "Imaginaerum World Tour" that had ran for 18 months and over 100 concerts is capped off at the M'era Luna festival.

In September Nightwish get more well-earned recognition in Germany, as Metal Hammer magazine awards the band with the title "Best International Band".

In early October Nightwish fans are thrilled to hear the new line-up confirmed: having been accepted by the fans, Floor Jansen is expectedly announced as the new vocalist, and the British multi-instrumentalist Troy Donockley, who has collaborated with the band for years, is simultaneously confirmed as a permanent member of the band.

Late November sees the release of "Showtime, Storytime", a DVD / Blu-Ray that, in addition to the spectacular Wacken performance, also features a two-hour documentary film "Please Learn the Setlist in 48 Hours". Directed by Ville Lipiäinen, the film follows the band on their roller-coaster ride through the Imaginaerum World Tour.

 

Какво предстой на Nightwish от сега нататък?

През 2014, бандата ще се концентрира върху писането на техния следващ студиен албум, който е планиран да излезе през пролетта на 2015 година. Като тийзър за предстоящия албум се знае само, че ще съдържа най-дългата песен, която бандата е записвала до сега...

 

източник: nightwish.com

Please publish modules in offcanvas position.